Svadba vonku (v prírode)

Veľmi ťažko nájdeme pôsobivejší priestor na svadbu ako ten, ktorý nám dala matka príroda. Svadba vonku, resp. v prírode vám poskytne tie najlepšie scenérie a pohľady, ktoré vám neposkytne ani najlepšie vyzdobený interiér v luxusných priestoroch. Začneme jednotlivými kategóriami.

Svadba v prírode a elektrina

Ak plánujete svadbu vonku, je potrebné zabezpečiť prísun stabilnej elektrickej energie. Pre obrad (a oslavu), ktoré sa uskutočňujú v blízkosti penziónu alebo stodoly nie je problém zabezpečiť elektrinu relatívne jednoducho (najčastejšie pomocou predlžovačiek). Ale ak plánujete svadbu na odľahlom mieste, tak s elektrinou môže byť problém.

V prípade generátorov je potrebné sa uistiť, či nejde o staré generátory, lebo tie sú príliš hlučné (z našich skúseností i niektoré lacné generátory) a vylučujú výparové plyny. Určite nechcete, aby vaši hostia čuchali nebezpečné látky a to platí dvojnásobne pre svadbu v prírode, kde majú možnosť hostia dýchať čerstvý vzduch.

4 tipy pre plánovanie svadby vonku

Hudba a svadba vonku

Hudba je veľmi dôležitá súčasť svadby. Hostia (ale i vy) si vašu svadbu budú pamätať aj kvôli hudbe. Najčastejšie sa naši klienti pýtajú otázku: Živá kapela alebo dj na svadbu? To závisí od mnohých faktorov. Jeden z nich je, či vôbec budete mať dostupnú elektrinu na svadbe. Ak nie, tak odpoveď je jednoznačná – živá kapela. 

Ak chcete väčšiu variabilitu žánrov alebo pesničiek, tak odporúčame DJa. V našej agentúre poskytujeme klientom iba skúsených DJov na svadby s možnosťou náhrady v prípade neočakávaných udalostí. Veľa z našich klientov potom hľadá DJa na poslednú chvíľu, pretože ich zarezervovaný DJ ochorel alebo sa nedostavil. Dávajte na to pozor.

Počasie

Najväčšou výhodou a zároveň aj nevýhodou pre svadbu v prírode je samotné počasie. Máme skúsenosti, že aj keď predpovede hlásia slnečno 30 stupňov celzia, tak nie vždy sa predpovede skutočne naplnia. Majte vždy záložný plán. 

Veľmi dobrým záložným plánom je stan, ale to len v prípade jemného dažďu. V prípade silných búrok je ideálne, aby bola po ruke (pripravená) budova, kde sa vy s vašimi známymi môžete uchýliť, ak by začal silný dážď, resp. búrka. 

Ak by hlásili dažde na váš termín svadby, tak veľmi dobrou alternatívou pre svadby vonku (v prírode) je aj svadba v stodolekde ste v prírode, ale stále máte vhodné krytie v prípade dažďov.

Vietor

Vietor býva problémovým najmä v jarné a jesenné mesiace. I napriek predpovediam odporúčame, aby ste dávali pozor a nepodceňovali tento prírodný živel. Preto sa vyhýbajte veľmi ľahkým šatám (nevesta, ale i družičky) ako sú šifóny či čínsky hodváb. Upozornite na to aj vášho stylistu, že budete mať svadbu vonku. Muži by mali na svadobnej hostine použiť gél alebo iný stajlovací prípravok. Informujte o tom svojich hostí.

Slnko

Zvážte naplánovanie vášho obradu podľa polohy slnka. Najčastejšie si klienti vyberajú podvečer, kedy zapadá slnko, aby hostia uvideli ako si budúci manželia zložia sľuby obklopení hrejivou žiarou slnka. Ak chcete mať svadbu cez deň, premýšľajte tak, aby vaši hostia mali slnko za ich chrbtami a aby im nesvietilo do očí.

nevesta-zenich-svadba-vonku

Pozor na hmyz

Veľkým problémom pre svadby vonku bývajú rôzne druhy chrobákov. Najčastejšie našim klientom vadia komáre. Sú rôzne možnosti zabezpečenia. Môžete nakúpiť množstvo repelentov, ale existujú aj iné vychytávky. Sviečky citronely odplašujú ploštice či kliešte. Na odlákanie komárov fungujú aj rôzne druhy kvetov, napr. ľevanduľa, nechtík alebo mäta prieporná. Určite využite tieto tajné zbrane pri plánovaní svadby vonku.

Formality pri plánovaní svadby vonku

Na svadbu vonku potrebujete pozemok, na ktorom sa bude obrad a oslava uskutočňovať. Ak pozemok vlastníte, tak máte o starosť menej. Ak však nedisponujete pozemkom, tak musíte pozemok prenajať. Pri súkromnom pozemku musíte kontaktovať vlastníka pozemku, ktorý Vám bude ochotný pôdu pre svadbu vonku požičať. Ak pôdu vlastní mesto alebo obec, tak nutné záležitosti vybavíte na miestnom katastri. Svadbu mimo sobášnu sieň si musíte dohovoriť s matrikou.

Cena svadby vonku (v prírode)

Cena je individuálna. Naši klienti mali svadbu vonku za niekoľko tisíc eur, ale niektorí to zvládli za pár stoviek. Závisí, čo všetko očakávate od svadby v prírode. Ak je sobáš mimo úradnej miestnosti, tak zaplatíte 70 € a pre mimo úradu určenej hodiny ďalších 20 €. 

Čo sa týka hudobného doprovodu, tak naše balíky začínajú na cene 499 €, kde vám zabezpečíme DJa, kapelu, ale aj ďalších hudobníkov – saxofonistu, huslistu, spevákov.

Saxofonista-svadba

Cirkevný (kresťanský) obrad vonku

Podľa našich informácií nie je možné v súčasnosti zrealizovať. Kedysi sa dala urobiť výnimka, ale už tieto výnimky zrušili úplne. Ak chcete kresťanský obrad, tak ho musíte vykonávať na svätej pôde (v kostole alebo v kaplnke).

Tipy na miesta pre svadbu vonku

Slovensko má romantických a nádherných miest pre svadbu v prírode nespočetne veľa. Či už ide o stodoly, kaštiele alebo lúky a lesy. Vyskúšame vám dať pár tipov (ale tých možností je v podstate nekonečno).

Miesta pre svadbu vonku – západné Slovensko

Bašta pajštún

  • vynikajúca lokalita

  • kapacita okolo 100 hostí

  • veľký tanečný parket

  • prostredie v prírode obklopené stromami

Hotel Agátka

  • kvalitné stany
  • top prostredie
  • kapacita 35 hostí
  • možnosť pripraviť koktejlový bar

Pod Gaštankou

  • exkluzívne prostredie
  • variabilita
  • vidiecka stodola
  • obrad na lúke

Miesta pre svadbu – východné Slovensko

Plánujete svadbu vonku v prírode a potrebujete poradiť? Neváhajte sa nás opýtať, radi vám poradíme.

Prejsť na ponuku
DJ a zábava na Vašu oslavu ešte dnes +421 904 968 405

© 2023 Mojdj.sk. Všetky práva vyhradené.